Nápoje a koktejly

Jednoduché, úchvatné a osvěžující koktejly z whisky – objevte našich 5 receptů!

podle Julita Leszczyńska - 21 Feb, 2024

Jednoduché, úchvatné a osvěžující koktejly z whisky – objevte našich 5 receptů!

Ačkoli je whisky ušlechtilým nápojem s hlubokou a složitou chutí, není důvod, proč z ní nemůžete připravit jednoduché, úchvatné a osvěžující koktejly! Důležitý je výběr správného druhu alkoholu, který tvoří základ pro elegantní, moderní a okouzlující koktejly, stejně jako podávání v elegantní sklenici spolu s pečlivě vybranými, čerstvými ingrediencemi.

 

Klasické koktejly z whisky

I když je tento nápoj považován za jeden z nejvznešenějších na světě, nic nebrání v tom, podávat lahodné koktejly z whisky na večírcích nebo přijímacích ceremoniích. Je však důležité si uvědomit, že byste neměli vybírat nejstarší a chuťově nejsložitější odrůdy jako základ. Jak je poznat?

Jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících kvalitu a chuť alkoholu je jeho stáří. Whisky zraje v dubových sudech po určitou dobu, nejméně tři roky. Mnoho odrůd však zraje mnohem déle – ty nejluxusnější po několik desetiletí. Čím déle tento proces trvá, tím více se rozvíjejí aromata. Pro koktejly jsou samozřejmě nejlepší „mladší“, krátce zrající ročníky.

I když je Skotsko domovem whisky, vyrábí se také v jiných zemích, jako je Irsko nebo Spojené státy. Každá země má své vlastní tradice a výrobní styly, což vede k rozdílům v chuti a charakteru konečného produktu. Irská whisky je obvykle jemnější a hladší, ideální jako základ pro jednoduché koktejly, zatímco americká whisky, tzv. bourbon, má intenzivnější chuť, často s tóny karamelu a vanilky.

 

Elegantní koktejly z whisky

Pečlivě připravené koktejly z whisky si zaslouží promyšlené podávání. Sklenice na whisky a bourbon jsou nezbytnou součástí degustace tohoto alkoholu – také ve formě koktejlů. Jejich unikátní design a funkčnost mají obrovský vliv na smyslové vnímání.

Tyto elegantní sklenice vynikají tlustým, čirým, vysoce kvalitním sklem. Silné dno zajišťuje pohodlný úchop. Jejich široká základna a kalich pomáhají uvolňovat aroma přímo do nosu, okouzlují bohatým buketem a překvapují nuancemi – také v koktejlech na bázi whisky! Nakonec elegantní finiš a jemné detaily dodávají při podávání styl a eleganci.

 

Lahodné a osvěžující koktejly z whisky

Při přípravě lahodných a osvěžujících koktejlů z whisky by měl být výběr správného druhu whisky dobře promyšlen. Existuje několik obecných tipů, které druhy whisky se nejlépe hodí jako základ pro koktejly. Mezi nejoblíbenější patří:

  • Bourbon, americká odrůda whisky, která se vyznačuje sladkými tóny obilí, vanilky a karamelu; díky svému mírnému chuťovému profilu je bourbon často vynikající základem pro mnoho koktejlů, včetně klasického Whisky Sour.
  • Rye Whisky, která je vyráběna s vyšším podílem žita; má výraznější a kořeněnější chuť, a její ostrost a suchost perfektně doplňují sladké vermuty nebo hořké likéry. 
  • Ušlechtilá skotská whisky, známá svou složitostí a bohatou chutí, může být použita pro přípravu koktejlů – ačkoliv kvůli svému charakteru je často preferována pro samostatnou degustaci.
  • Irská whisky je obvykle mírnější a hladší na chuti než ostatní, a její jemnost dobře harmonuje s ostatními ingrediencemi, což koktejlům dodává lehký a příjemný charakter; na jejím základě mohou vzniknout také kyselé koktejly z whisky.

To je samozřejmě otázka individuálních chuťových preferencí a požadovaného efektu.

 

Nejlepší recepty na koktejly z whisky

Stojí za to znát nejoblíbenější recepty na koktejly z whisky, které se pevně etablovaly v populární kultuře a mají pevné místo v nabídce barů a restaurací. Čerstvé ingredience pro koktejly a vysoce kvalitní barové sirupy zaručují vynikající chuť těchto jednoduchých a klasických koktejlů.

 

Recept na koktejl Old Fashioned
Ingredience:

60 ml bourbonu
1 kostka cukru
2-3 kapky Angostury
Plátek pomeranče
Několik kostek ledu

Příprava:

V sklenici Old Fashioned rozpustit cukr v Angostuře. Přidat plátek pomeranče a jemně ho rozmačkat lžící. Přidat whisky a několik kostek ledu. Lehce promíchat.

 

Recept na koktejl Whisky Sour
Ingredience:

60 ml smíšené whisky
30 ml citronové šťávy
15 ml cukrového sirupu
1 bílek
Několik kostek ledu
Plátky citronu na dekoraci

Příprava:

Ve shakeru smíchat whisky, citronovou šťávu, cukrový sirup a bílek. Přidat několik kostek ledu a důkladně protřepat. Procedit do klasické sklenice na whisky Old Fashioned, naplněné dalšími kostkami ledu. Ozdobit okraj plátky citronu.

 

Recept na koktejl Whisky Collins
Ingredience:

45 ml bourbonu
30 ml citronové šťávy
15 ml cukrového sirupu (1:1 roztok)
Sodovka
Několik kostek ledu
Plátky citronu na dekoraci

Příprava:

Ve shakeru smíchat whisky, citronovou šťávu a cukrový sirup. Poté procedit do vysoké sklenice naplněné kostkami ledu. Doplnit sodovkou, lehce promíchat. Ozdobit okraj plátky nebo kůrou citronu.

 

Recept na koktejl Godfather
Ingredience:

45 ml smíšené whisky
30 ml Amaretta
Několik kostek ledu

Příprava:

Do klasické sklenice na whisky Old Fashioned vložit několik kostek ledu. Přidat whisky a Amaretto. Lehce promíchat.

 

Recept na koktejl Whisky Ginger
Ingredience:

45 ml irské whisky
Šťáva z 1/2 limetky
300 ml zázvorového piva (Ginger ALE)
Několik kostek ledu
Plátky limetky na dekoraci

Příprava:

Vysokou sklenici naplnit ledem. Přidat šťávu z limetky, poté whisky a nakonec zázvorové pivo. Lehce promíchat. Ozdobit okraj plátky limetky.