Nealkoholická vína jsou stále oblíbenější. Ať už pro elegantní recepce nebo neformální setkání – tento nápoj jistě potěší ty, kteří z různých důvodů nechtějí pít alkohol. Jak se vyrábí nealkoholické víno? Jsou nealkoholická vína chutná? Jak správně podávat nealkoholické víno?
Nealkoholické víno pro každou příležitost
V obchodech je mezi širokou nabídkou alkoholických nápojů nyní běžně k dispozici také nealkoholická alternativa, včetně nealkoholických vín. Ještě nedávno se chuťově nelišila od obyčejných hroznových šťáv. Ale velká poptávka po kvalitních nealkoholických vínech vedla výrobce k tomu, že do jejich přípravy vkládají stejnou péči jako do tradičních vín.
Stojí za to jim dát šanci a ochutnat ta nejlepší nealkoholická vína. Se znalostí těchto 5 klíčových faktů si snadno vyberete z dostupných možností.
Nealkoholické víno – proces výroby
To, co odlišuje nejlepší nealkoholická vína, je proces výroby. Na začátku se vyrábí tradiční alkoholické víno – probíhá fermentace a všechny potřebné procesy, které uvolňují vůně a chutě z hroznů. Poté se alkohol odstraní. To lze provést různými způsoby. Nejčastějšími metodami jsou:
1. Vakuová destilace – Víno má nižší bod varu než voda. Nicméně, pokud by se nápoj zahřál na 70 stupňů Celsia, aby se alkohol rychle odpařil, výrobce by ztratil mnoho chuťových nuancí a cenných živin. Řešením je vakuová destilace. Pod tlakem se alkohol odpaří při nižší teplotě, přibližně 30-50 stupňů Celsia, takže se nápoj zahřeje jen na požadovanou hodnotu. Tato metoda je však nedokonalá, protože i při nižší teplotě se z nápoje ztrácí některé žádoucí aromatické složky.
2. Reverzní osmóza – Vakuová destilace má velkou nevýhodu – i nejlepší vína ztrácejí mnoho svých chuťových vlastností, přestože se alkohol odpařuje při nižší teplotě. Řešením je proces dealkoholizace vína pomocí reverzní osmózy. Při tomto procesu prochází víno speciální membránou, která odděluje vodu s alkoholem od zbytku složek. Následně se tato část odpařuje, a poté se voda spojí se zbytkem.
3. Metoda rotujících kuželů – Inovativní metodou výroby kvalitního nealkoholického vína jsou tzv. rotující kužely. Víno se umístí do sloupců, které se rychle otáčejí kolem své osy. Díky odstředivé síle se nápoj nachází na stěnách. Poté se do středu vpustí dusík, který zachycuje aromatické částice, jež jsou odděleny od zbytku a přeneseny do zvláštní nádoby. Zbylá voda s alkoholem se pak zahřeje, aby se „procenta“ odpařila. Nakonec se všechny složky kromě alkoholu opět spojí.
Nealkoholická vína, která vznikají pomocí reverzní osmózy nebo rotujících kuželů, se vyznačují svou chutí a vůní a také obsahem tříslovin a antioxidantů.
Nealkoholická vína – rozmanitost
Stejně jako jejich alkoholické protějšky, i nealkoholická vína překvapují svou rozmanitostí. Dnes je možné koupit kvalitní nealkoholická bílá, červená, růžová, zelená, šumivá, sladká a suchá vína. Díky velké poptávce se výrobci předhánějí ve výrobě nealkoholických verzí svých nejlepších druhů vín.
Nejlepší nealkoholická vína jsou oceňována znalci a jsou po nich žádáni také uznávaní gurmáni. Vyplatí se vyzkoušet různé dostupné druhy a najít si svůj oblíbený.
Nealkoholické víno – kalorie
Co jistě odlišuje nealkoholické víno od alkoholických, je jejich velmi nízký obsah kalorií. Tradiční sklenka vína (asi 150-200 ml) obsahuje pouze 30-40 kcal.
Kromě toho nejlepší nealkoholická vína, která se vyrábějí metodou rotujících kuželů nebo reverzní osmózou, obsahují hodnotné polyfenoly, jejichž pozitivní vliv na zdraví není znehodnocován přítomností alkoholu. A co je důležité pro osoby dbající na dietu, absence alkoholu znamená, že si můžete vychutnat plný chuťový profil vína bez toxických účinků a vedlejších účinků.
Nealkoholické víno – servírování
Kvalitní nealkoholická vína by měla být servírována stejně jako jejich alkoholické protějšky. Je důležité dbát na teplotu: 8-12 stupňů Celsia u bílých vín a 13-18 stupňů Celsia u červených vín, aby se lépe uvolnily jejich chutě. Mohou být podávány ve sklenicích nebo ve speciálních vinných sklenkách.
Nealkoholická červená vína je dobré podávat v dekantéru, aby se provzdušnila a chutnala ještě lépe. Bílá nealkoholická vína nebo prosecco mohou být podávána s přísadami, aby vznikly nealkoholické verze tradičních vinných koktejlů.
Nealkoholické víno – dostupnost
V dnešní době jsou nealkoholická vína k dispozici téměř v každém větším obchodě s potravinami. Při jejich výběru není nutné se řídit cenou – dražší vína nemusí být vždy chutnější! Odborníci na víno tvrdí, že v současné době je snazší najít lepší nealkoholická bílá a šumivá vína než červená. S ohledem na současný trend je to však pravděpodobně jen otázkou času.