Vína a šumivá vína

Vše o bílém vínu - jak se vyrábí, je zdravé, kolik má kalorií? Jak a s čím podávat bílé víno?

podle Julita Leszczyńska - 13 Sep, 2023

Vše o bílém vínu - jak se vyrábí, je zdravé, kolik má kalorií? Jak a s čím podávat bílé víno?

Bílé víno je klasický nápoj, který se hodí na každou příležitost. Je důležitou součástí středomořské kuchyně, objevuje se v receptech na lahodné koktejly a existuje v mnoha různých druzích, v závislosti na použitých hroznech a různých metodách fermentace. Je bílé víno zdravé? Kolik má kalorií? Jak pít tento nápoj v souladu s pravidly savoir-vivre, v jakých sklenicích a k čemu ho podávat?

 

Sladkost nejen bílých hroznů

Může být téměř bezbarvé, ale také žluté nebo hnědé, perlivé nebo ne, velmi sladké a intenzivně hořké - bílé víno je rozsáhlá kategorie světlých alkoholických nápojů z kvasícího moštu hroznů. Jeho chuť byla oblíbená již před tisíci lety v teplých oblastech světa - tam, kde to počasí, kultura a ekonomická situace dovolily.

Nejoblíbenější druhy bílého vína jsou také vyráběny z hroznů s tmavší kůží - tajemstvím světlé barvy je pečlivé oddělení dužiny od šťávy, aby se zabránilo zbarvení. Použití různých odrůd, volba různých výrobních metod a použití správných tajemství vinice umožňuje vytvořit tisíce jedinečných chuťových buketů, které jsou vhodné pro dané místo.

 

Druhy bílého vína

Od sběru hroznů, přes mletí a odstranění hroznů, lisování ovoce, čištění moštu, fermentaci, zrání, cuvée, čištění a stabilizaci, síření, filtraci až po plnění do lahví - výroba vína je extrémně časově náročná a může probíhat trochu jinak v závislosti na místě a očekávaném efektu. Například pro výrobu šampaňského by měla druhá fermentace probíhat v láhvi, pro prosecco v tlakových nádržích a pro chardonnay je kapalina obvykle nalita do sudů.

Konečný název vína, který je uveden na láhvi, závisí na odrůdě hroznů, ze kterých bylo vyrobeno. Nejoblíbenější jsou:

  • Sauvignon Blanc - i když pochází z Francie, pěstuje se také v Jihoafrické republice, na Novém Zélandě, ve Spojených státech a v Austrálii.
  • Chardonnay - hrozny z Burgundska se pěstují po celém světě.
  • Riesling - německá odrůda trpí v kontinentálním klimatu.
  • Muscat - jeden z nejstarších a nejglobálnějších druhů.
  • Pinot Noir - z něj se vyrábí šampaňské.
  • Macebo - z této odrůdy se vyrábí perlivé cava.

To jsou samozřejmě ne všechny možnosti. Existuje desítky odrůd a pododrůd, dokonce i v menším počtu, s obarvenou kůží, které umožňují vytvářet nápoje s nekonečnými chutěmi a vůněmi. Jak pít bílé víno, aby se každým douškem objevilo co nejvíce toho, co nabízí? K čemu pít bílé víno?

 

Bílé víno na začátek... a na konec

Bílé víno je perfektní aperitiv! Malý sklenička povzbuzuje chuť k jídlu, uvolňuje a zlepšuje náladu. Skvěle ladí s předkrmy - lehké, polosladké nebo prosecco chutná skvěle s sýry, lehkými uzeninami, antipasti a dalšími slanými kousky. Trochu těžší, jako je suchý chardonnay, lze podávat k obědu - k masu, rybám a těstovinám. A když přijde čas na dezert, můžete nalít sladký muškátový víno do malých skleniček.

Šampaňské, ale také neperlivé bílé víno jsou skvělé nápoje na přípitek! Určitě stojí za to je mít v kuchyni pro vaření nebo přípravu lahodných koktejlů. Co ještě má co nabídnout?

 

Podávání bílého vína

Ve svém domě byste neměli mít jen sklenice na bílé víno, ale také sklenice určené speciálně pro jeho pití! Tyto první nádoby se vyznačují dlouhou nožkou, průhledným sklem a malou mísou - širší pro neperlivá vína a protáhlé pro perlivé nápoje jako šampaňské nebo prosecco. Při výběru nejlepších sklenic byste měli věnovat pozornost délce nohy a zejména tvaru misky, která může být kulatá nebo se otevírat do tvaru tulipánu. Ideální jsou také sklenice, které dobře udržují chlad, jsou lehké a elegantní. Jejich tvar připomíná tulipánovou mísu sklenice, což umožňuje plnou degustaci a přispívá k uvolněné a otevřené atmosféře.

Základem je znalost, zda se bílé víno chladí. Na rozdíl od většiny červených vín je teplota při servírování velmi důležitá. U perlivých typů, jako je šampaňské a prosecco, dosáhnete nejosvěžujícího efektu při teplotě kolem 8°C. Ostatní bílá vína by měla být podávána při teplotě 10-12°C. Víno nemusí být dekantováno, protože je chlazené a naleje se do správné sklenice, která nabídne plnost chuti a vůně.