Slavnostní a párty dekorace

Stůl na Štědrý den - jak připravit vánoční dekorace a jaký servis si vybrat

podle Julita Leszczyńska - 21 Nov, 2023

Stůl na Štědrý den - jak připravit vánoční dekorace a jaký servis si vybrat

Středem domova během Vánoc je stůl pro Štědrý den, což je jeden z nejdůležitějších prvků, které tvoří jedinečnou atmosféru těchto dnů. Je tedy důležité jej pečlivě připravit do nejmenšího detailu. Promyšlená výzdoba s náladovými detaily a koherentním servisem, stejně jako elegantními doplňky, mohou udělat vánoční čas ještě výjimečnějším a na dlouho zůstat v paměti. Na co se zaměřit a jak ozdobit náš vánoční stůl? Co si pamatovat, aby byla naše vánoční stolní výzdoba kompletní? Jak jít od obecných myšlenek ke konkrétním detailům, aby vše bylo jednotné?

 

Vybraná barevná paleta

Vánoce mají svou specifickou estetiku a charakteristické prvky. Navzdory měnícím se trendům v dekoracích budou vždy univerzální volbou barvy - buď samostatně, nebo ve dvojici podle vlastních preferencí - jako tmavě zelená, bordó červená, čistá bílá a staré zlato. Při ozdobě vánočního stolu stojí za to toto zvážit. Můžete také vsadit na současnou módu barev, jako jsou pastelová růžová, střízlivá modř a dokonce odvážné fialové barvy - nejdůležitější je držet se vybraného odstínu.

Rozhodnutí pro jednu hlavní barvu dá stolu charakter, který později podtrhnou další dekorace stolu. Základním kamenem budou ubrusy, běžci a ubrusy v určeném barevném schématu. To je základní a prvním krokem při tvorbě vánoční stolní výzdoby.

 

Náladové světélka

Vánoční večeře a rodinná vánoční setkání mohou trvat od rána do pozdní noci. Atmosféru v těchto jedinečných, avšak temných a zimních dnech zdůrazní náladová světla ve formě různých druhů svíček. Takovou výzdobu vánočního stolu lze rychle vytvořit z křišťálových nádob. Dobrým nápadem je například umístit voskový kolík do vhodně velké vázy, na jejíž dno lze položit zlatý vánoční řetěz nebo mini vánoční ozdoby.

Jiným řešením je umístění svíčky na nožce postavené naopak na vinný sklenici, pod jejíž stopkou lze zase skrýt kousky větviček a skořice. Vánoční svícník s svíčkou uprostřed lze položit na skleněný podnos s okrajem na noze. Skleněná výzdoba vánočního stolu s náladovým světélkem je také velká, široká váza, do které lze vložit šišky natřené ve dvou hlavních barvách a mezi ně zasunout bateriové LED lampičky na tenkém drátku.

 

Přírodní dekorace na vánoční stůl

Odpovídaje na otázku, co postavit na vánoční stůl kromě tradičních pokrmů, lze čerpat inspiraci z ekologických trendů. Podle těchto trendů by na stole - samostatně, jako ozdoba ve skle nebo u servítek - měly být přítomny přírodní prvky nalezené v kuchyni nebo během procházky lesem. Suché brusinky a plátky pomeranče, skořice, ořechy, šišky, větvičky stromu, jmelí - všechny mohou během chvilky sloužit jako náladová ozdoba vánočního stolu.

Koherentní servis V mnoha domácnostech se nachází rodinný servis na vánoční stůl, který se tradičně používá jen při této příležitosti. Při výběru svého prvního servisu na Vánoce je důležité dbát na to, aby vše - od nejmenších talířků po hluboké - bylo jak tvarově, tak barevně koherentní. S pozlacenými okraji, bílé, černé, šedé, kulaté nebo hranaté - každé prostření vánočního stolu je dokonalé, pokud se skládá s jedním z těch na začátku zmíněných dominujících odstínů.

 

Skleněné detaily

Kromě slavnostních porcelánových nebo keramických talířů je důležité také sklo používané k podávání nápojů, pokrmů a nápojů. Nejlepší volbou bude to kvalitní a krystalicky průhledné. Skvělou volbou jsou nádoby z křišťálu Crystalline, který krásně odráží světlo a zároveň je funkční a odolný. Skleněné džbánky nebo karafy naplněné vodou a sušeným kompotem, talíře plné domácího pečiva, mísy s kutií, houbami a saláty, polomisky s pirohy a elegantní sklenky na víno a sklenice podtrhnou sofistikovaný vzhled vánočního stolu. Sklo je však tak dokonale univerzálním materiálem, že se určitě bude hodit i v mnoha dalších příležitostech, jako je například příprava na silvestrovskou párty.

 

Inspirace pro vánoční stůl

Při hledání inspirace pro vánoční stůl stojí za to zajít na internet, ale nejen. Skvělé nápady lze najít také v obchodech s vybavením interiéru, kde stojí připravené vánoční stoly nebo... v televizi. V období před Vánocemi mnoho televizních programů věnuje tématu Vánoc a představuje zajímavé nápady na vánoční stůl nebo nápady na vánoční dekorace domova a bytu. Je dobré na to dávat pozor.