Tipy na dárky a speciální nabídky

Valentýn - svátek zamilovaných

podle Julita Leszczyńska - 5 Feb, 2024

Valentýn - svátek zamilovaných

Valentýn - svátek zamilovaných

Valentýn, slavený každoročně 14. února, je svátkem lásky a zamilovaných, který má své kořeny ve starověkém Římě a v životě světce, po kterém je pojmenován. I když se dnes především spojuje s výměnou valentýnských přáníček, květinami a drobnými dárky, jeho historie a tradice jsou mnohem hlubší.

 

Svatý Valentýn - patron zamilovaných

Svatý Valentýn, jehož postava je úzce spojena s tímto svátkem, byl biskupem v Terni v Itálii. Podle legendy byl za vlády císaře Klaudia II. uvězněn za provádění sňatků mladých křesťanských párů, což bylo tehdy zakázáno. Císař věřil, že neženatí muži jsou lepšími vojáky, protože nejsou emocionálně vázáni na rodiny. Valentýn se tomuto zákazu postavil, věřil v sílu a význam manželství, za což byl nakonec 14. února 269 popraven. Jeho oběť za lásku a manželství ho učinila patronem zamilovaných.

 

Historie a kořeny svátku

Začátky Valentýna sahají do starověkého Říma a svátku Lupercalia, slaveného 15. února. Byl to pohanský svátek plodnosti, během kterého se konaly různé rituály zaměřené na zajištění plodnosti země a žen. V 5. století, v rámci pokusu o "křesťanizaci" pohanských tradic, papež Gelasius I. nahradil Lupercalia Svátkem svatého Valentýna, přesunul oslavy na 14. února.

 

Zajímavosti spojené s Valentýnem

  • Výměna valentýnských přáníček: Tato tradice sahá do 15. století, ale masová produkce přáníček začala až v 19. století. Dnes jsou po celém světě odesílány miliardy valentýnských přáníček.
  • Čokolády: V polovině 19. století vynalezl Richard Cadbury novou techniku výroby čokolády, což umožnilo vytvoření prvních valentýnských čokolád ve tvaru srdce. Květiny: Červené růže jsou populárním symbolem Valentýna, protože červená je spojována s vášní a láskou, a růže byla květinou věnovanou Venuši, římské bohyni lásky.
  • Světové oslavy: Valentýn je slaven různými způsoby po celém světě. V některých zemích, jako je Wales, se vlastní svátek zamilovaných slaví jiného data a tradiční dárky často mají unikátní, lokální charakter.

Valentýn není jen dnem komerčních gest, ale také připomínkou významu lásky, přátelství a oběti. Tento svátek povzbuzuje k projevování citů nejen v tento jeden den, ale po celý rok.

 

Dárky značky Krosno Glass k Valentýnu

Po ponoření se do historie a tradic Valentýna stojí za to také přemýšlet o speciálním dárku, který vyjádří hloubku našich pocitů. Značka Krosno Glass, známá svou elegancí a vysokou kvalitou ručně vyráběného skla, nabízí řadu produktů, které se mohou stát symboly trvalé lásky.

  • Elegantní Vinné Sklenice: Ideální pro páry, které si cení společných chvil u skleničky dobrého vína. Elegantní a jemné sklenice od Krosno Glass se mohou stát součástí vašich každodenních a výjimečných okamžiků.
  • Vázy: Krásná váza může být nejen praktickým, ale i romantickým dárkem. Může se stát domovem pro červené růže, které jsou symbolem Valentýna, připomínajícím vaši lásku po celý rok.
  • Sady pro Whisky: Pro milovníky silnějších nápojů mohou být sady pro whisky s elegantními sklenicemi a karafou výjimečným dárkem, který vám bude doprovázet během večerních rozhovorů.
  • Dekorace ze Skla: Unikátní skleněné dekorace mohou dodat vašemu domovu lesk a jedinečnost, připomínajíce každodenně společně strávené chvíle.

 

Dárky od Krosno Glass k Valentýnu jsou skvělým způsobem, jak ukázat, jak moc nám na někom záleží, nabízejíce něco stejně unikátního a trvalého jako naše láska. Ať tyto elegantní a pečlivě vyrobené předměty stanou metaforou krásy, kterou každý z nás nosí ve svém srdci, zvláště v den, který je věnován oslavě lásky.